Való Világ 6 - Brutális a Való Világ 6

Péniszlóbálás a nappaliban, csúnya berúgások, nimfomán, mindenre kapható nők, félbolond, magában motyogó szereplő: igen erősen kezdett a Való Világ hatodik szériája, kapott is rengeteg kritikát az interneten. Az RTL szerint ebben semmi meglepő nincs, extrém fazonok mindig voltak a VV-szériákban, az alapcsapat gátlástalanságával pedig csak addig foglalkoznak a tévézők, amíg el nem indul a szappanopera-szerű történet. Más ez a Való Világ, mint a korábbiak, hiszen most egy hibbantnak tűnő fickó és két, szexuális szempontból teljesen gátlástalan lány is bekerült már az első turnussal. Kolosi Péter, az RTL programigazgatója szerint ebben nincs semmi meglepő: „Az előző kettő az RTL Klubon ment, de más műsoridőben, és nem is akartunk két egyforma valóságshow-t készíteni. A mostani az RTL II-re került, és megint nem akarunk ugyanolyat, mint korábban. A nézettség most 9-10 százalékos, amivel nagyon elégedettek vagyunk", válaszolta az Origónak. Úgy tűnik, hogy a botrányosabb, balhésabb, gátlástalanabb figurákat költöztették be először, így az első pár nap Simon őrültségeiről, az ötszáz szexpartnerével kérkedő Charlotte-ról, a nappaliban péniszével helikopterező Aurelióról szólt. Minden új műsornak kell pár nagy dobás az elejére, olyan, ami felkelti a nézők figyelmét, olyan, ami tudatosítja bennük, hogy elindult, de ezek most durvábbak, mint a korábbi kezdések. A programigazgató azonban nem így látja, szerinte nem egyszerűbb lelkek a mostaniak: „Én minden Való Világ-induláskor olvastam ugyanezeket a kritikákat, hogy extrémebb, mint a korábbiak. Mindenki felháborodik az első napokban, aztán már a sztori a fontos. Az elején mindig érdekes, ki milyen őrültséggel jön elő, de amikor elindul a történet, a nézők már nem ezzel foglalkoznak. Az Aurelio-esetről szólva, egy dolog, hogy mi történik a villában, és mi látszik ebből adásban. Ott olyan események zajlanak, amelyeket nem mi irányítunk, hanem a jellemükből fakad. Mi nem tudtuk, hogy ilyet tesz majd". Ismert ember egyelőre nem megy be a villába, ez inkább egy későbbi szakaszban várható. Változás még a mobilapplikációs szavazás mellett, hogy elmarad az aréna, azaz nem lesz olyan rendszeres villán kívüli küzdelem, amilyen az ötödik szériában volt. „Ebből a szempontból ez a mostani egy Való Világ classic. Arénát nem terveztünk, mert elvileg télnek kellene lennie: úgy véltük, nincs szükség arra, hogy kinn ácsorogjanak sokat a hidegben. A kiválasztás, kijelölés, párbaj menete nagyrészt változatlan marad, 12 szereplővel tervezünk" – mondta Kolosi Péter, a további kérdéseinkre azonban nem akart válaszolni. Elképzelhető, hogy amint tele lesz a villa, kicserélnek szereplőket, ahogy az korábban is történt (ilyenkor kiteszik a sótlanabb arcokat, akik nem tudnak magukkal mit kezdeni bent), de több meglepetés is várható, az első állítólag már most hétvégén.
Már a VV4 és a VV5 sem volt egyforma
A négyes széria Alekosz háromhetes párkeresős spin-offjával együtt egy maratoni, majdnem 200 napos műsorfolyam volt, és nagyban különbözött az ötöstől. A negyedikben ösztönösebb figurák szerepeltek, a VV5-ben sokkal taktikusabbak, nem is véletlen, hogy egy olyan nyert, aki végig tudatosan játszott, szerepelt, és a magába zárkózó, barátságtalan karakterét szépen fokozatosan felcserélte egy érzelmesebb figurára – tudván, hogy a nézők is díjazzák majd a jellemfejlődést, illetve a szerelmi szálat. A VV4 nézői szemmel két, jól elkülöníthető tábor harcaként maradt meg sokakban, az egyik csapat vezére Olivér volt, míg önsajnálatba nem hullott, és ki nem esett, a másik csapat pedig Béci körül alakult ki. A széria a két társaság küzdelméről emlékezetes sokak számára, de Alekosz figurája is nagyon kellett, Évával együtt, aki egyfajta katalizátora volt a későbbi győztesnek. A VV5 ezzel szemben sokkal individualistább játékosokat hozott, hosszan összetartó klikkek nem alakultak ki, és az érzelmes-érzelgős vonalra is próbáltak ráerősíteni a szerkesztők, sok adás az Attila–Kinga, Gergő–Seherezádé kapcsolatról szólt. A VV5 jelszava ármány és szerelem volt, direkt taktikázó embereket kerestek, és találtak is.
Milyenek a mostaniak?
A Való Világra úgy érdemes tekinteni, mint egy szappanoperára, de legalábbis egy dramaturgiailag szabályozott műsorra. Hetek kellenek a karakterek felépítéséhez, mert a kétperces kisfilm és a villa ajtajában toporgó beköltöző tíz mondata nem elég arra, hogy mélyebb benyomásokat szerezzen valakiről a néző. Simon (talán megjátszott) őrülete lejött az első percben mindenkinek, de Józsi végtelen tahósága, primitívsége, amelyet a beköltözéskor mutatott, a szerda esti összefoglalóban már nem volt jelen: a helyét kereső fickó főzött egy rossz ételt, majd észrevétlen maradt végig.
Helyet kell kapniuk a Való Világban az alapkaraktereknek, mint ahogy minden szappanoperába is kell a jó, a rossz, a szép, az intrikus, a naiv, a szerencsétlen vagy a vicces figura. Ha ezeket jól válogatjuk egymás mellé, akkor működik a műsor – mondta korábban az Origónak az előző két széria kreatív főszerkesztője, Rubin Kristóf. A hatos szériánál is figyeltek arra, hogy lehetőleg jól megkülönböztethető arcok jussanak be, még akkor is, ha Charlotte, Iza és Alexa azonosítása sokaknak gondot okozott. A figurák egy része már most, négy nap után elkülöníthető, van alfahím, bővérű menyecske, udvari bolond, önimádó fiú, és az is megállapítható, hogy soha ennyire gátlástalan garnitúra nem került be, még a VV2-ben sem, pedig ott a volt pornós Pandora, a chippendale-táncos Tommyboy meg a később börtönbe került, korábban kidobó Segal. Most mindent bevállaló, harsány és extrovertált arcok kerültek be az elején, némiképp finomított a helyzeten a szőke Dorka beküldése (akinek legalább érettségije van), és az egyaránt huszonéves játékosok után az átlagéletkort is feljebb húzta a negyvenes Laci szerda esti beköltözése. Szüksége is van a műsornak néhány tapasztaltabb arcra, mert a korábbi szériákban is a harmincasok vitték a prímet konspirálásban. Ami a VV6 elején ment, igazi, hamisítatlan trashreality: Alexa és Charlotte nem bánta volna, ha már az első nap ágyba bújhat egy fiúval, talán abban bízva, hogy ez menti majd meg őket a villámgyors kieséstől, az arctalanságtól, az elszürküléstől. Aurelio pöcslóbálása is példátlan a sokat látott műsor történetében: a nappaliban ilyen még nem volt, és előrevetíti, hogy a szex fontos szerepet fog játszani a folytatásban. Ez már a hatodik széria, az első óta eltelt közel 12 év, jelentősen nőtt a tévézők-netezők ingerküszöbe, ezt pedig ki kell szolgálni, ha tartani akarja a nézettséget az RTL II.