ValóVilág 5 - 163 nap után vége a Való Világnak, Attila az ötödik nyertes

Február 26-án, valamivel éjfél előtt kiderült, hogy a szavazatok 68 százalékával Attila nyerte az RTL Klub valóságshow-ja, a Való Világ fődíját. Az élő show felénél Seherezádé kiesett, Csaba pedig nem tudta megszorongatni az egykori jégembert, aki ellenszenves, beszólós, antiszociális figuraként nyitott 2011 szeptemberében, majd egyre többet szerepelt, egyre több oldalát mutatta meg. Hogy igazi jellemfejlődésen ment át vagy nagyon jó színész volt, mindegy - ezt díjazták a nézők. Miután tavaly tavasszal, 2011 májusában Alekosz a voksok 56 százalékával Jerzyt legyűrte a VV4 fináléjában, majd saját, párkereső realityre bólintott rá, 2011 szeptemberében az RTL újra elindította napi valóságshow-ját, amely ugyan nem dübörgött olyan ragyogó nézettséggel, 40 százalékos közönségaránnyal, mint az előző, de rendre nyerte műsorsávját teljes lakosságban és a 18-49-es célcsoportban egyaránt. Bő öt hónap után bezárul a Campona Médiacenter mellé felhúzott, külön erre a célra épített villa kapuja, és kiderül, ki viszi el a reality fődíját: a lakást, az autót, a 12 millió forintot, a luxusutazást.
A hármas fináléban érdekelt Seherezádé (2002-ben indult a Való Világ, és eddig négy férfi nyert, nő soha), a visszafogottabb játékstílusban bízó, kimértebb Csaba és a konfliktusokat rendre felvállaló, azokat gyakran kirobbantó Attila. A korábbi szériákban volt már olyan, aki álmosabb, szolidabb, mondatni unalmasabb karakterként nyert (rögtön az elsőben Szabolcs, utána a harmadikban Milo), de arra is akadt példa, hogy egy harsány, excentrikus figura nyert (Laci), Alekosz pedig nyakatekert fogalmazásmódjával, sehová nem vezető körmondataival, rosszul használt idegen szavakkal, rámenős, csajozós figurájával aratott sikert, annyira, hogy - kis túlzással - jóformán csak róla szólt a VV4. A szerkesztők pedig az olyan karaktereket szeretik, akik csinálják a műsort, tudják hol vannak, mert belátható, hogy kanapén heverésző, békésen pislogó fiatalokkal nem lehet izgalmas, szórakoztató összefoglalókat készíteni.
A finálét élőben követtük, az eseményeket itt olvashatja időrendben:
Feszült hangulatban, ámde szerfelett elegánsan ücsörögnek a döntősök a képernyő előtt, még benn a villában. A szintén kiöltözött műsorvezetők figyelmeztetik a pezsgőjét kavargató, ellazulni látszó Csabát, hogy ne igya le magát teljesen, a másik két finalista rendkívüli idegességről, szívproblémákról számol be. A tévézők korábbi kisfilmeket élvezhetnek, emóciókkal, intrikával, ordibálásokkal, romantikus pillanatokkal teli képsorokat nézhetnek újfent. Az [origo] tévérovatában lehetett szavazni a nyertesre, ezen közvélemény-kutatáson Attila bizonyult a legnépszerűbbnek, Csaba lett a második, Seherezádé a harmadik. Mivel az internetező, minket olvasó tábor nem tökéletesen azonos a tévé előtt ülő, emeltdíjas sms-sel szavazni hajlandó réteggel, a szavazás eredménye legfeljebb érdekes, de semmit nem jelent. A nosztalgikus kisfilm-összeállításnál csak Lilu fülbevalója hosszabb ezen az estén. A Köki terminálon összeverődött több száz VV-rajongó, a Rolling Stones-pólóra felhúzott zakóban feszítő Olivér próbálja túlkiabálni a szereplők arcképével ellátott táblákat szorongató sokaságot. Nem tudni, mit csinál ott mellette egy négyéves kislány - láthatóan ő sincs ezzel tisztában.
A felháborítóan rövid kis cuccba bújt Muri Enikő énekel épp. A tévéshow-kban a zenés, extra produkciókat általában egy órával korábban felveszik, most kinn az "élő" felirat a bal felső sarokban.
Sorra lépnek fel az RTL sztárjai, az X-faktor -os lány után a Csillag születik -ben látott Szabó Ádám harmonikázik. Ha így megy tovább, este tízre itt lesz a meztelen Benkő Dániel is a lantjával. Balázs és Lilu elindultak a villa felé, 20 métert kell megtenni. Nyilvánvalóan azért ment be a két műsorvezető, hogy ellazítsa egy kissé merev, feszült döntősöket, hogy ne rögtön a stúdióba kelljen vonulniuk, hogy aztán a nézők és a kamerák előtt még jobban lefagyjanak. Benn Veráról, Gergőről beszélgetnek, kacarásznak, már nem olyan merevek, mint egy vasdurung. Az emlékezetes "kisolló-botrány" fut a képernyőn, ezt a felejthetetlen "sajtreszelő-balhé" követi: mindkét sztori rávilágít arra, hogy bezárt, kis helyen pár hónap után elég egy rosszul összehajtott szalvéta, egy szoba közepén hagyott zokni, már arra is robban valaki.
Még mindig a villában traccsolnak. Attila szerint Dya szerelme Fecó iránt csak színjáték volt, szánalmas kísérlet, hogy a bulvárlapokba kerüljön, hogy furcsa neve a tévézők agyában maradjon még egy hetet. Az RTL-en megint reklám megy, a riálisok gyorsan kihasználják: a Viasaton robbantanak, majd bőszen lövöldöznek, a Nikita megy, a TV2-n csókolóznak.
El kell hagyniuk a villát végre. Attila még fürgén megeteti a halat, rutinos versenyző: lehet, hogy épp az a húsz állatbarát tévéző voksa kell majd neki a legvégén, aki ezen tett láttán telefont ragad. Miközben a trió a két fekete testőr megnyugtató társaságában battyog a stúdió felé, a "best of" kisfilmek mennek. A füstgépet bekapcsolták, drámai zene dübörög, benn a stúdióban a három finalista. A kubai lakótárs felállva tombol, Attila pedig megvallja, hogy abban bízott, hogy három párbajig jut el. A szőke lány "új dolgokról, új kalandokról" számol be, ezek szerint ezelőtt még nem volt soha bezárva majd' fél évet bő 100 négyzetméteren. 30-10-60 az állás, Csaba boldognak tűnik. Fordulatosabb volt a Való Világ, mint gondoltam, sok kudarcot hozott, a taktika nem működött. Ha a Való Világ nő lenne, akkor egy nehezen megkapható nő lenne" - analizálta a közelmúltat fanyar félmosollyal Attila. Riválisa, Csaba szerint fontos, hogy az ember tisztában legyen értékeivel, és ha ez megvan, akkor nagy baj nem érheti. VV Anikó Facebook-oldalán elárulta, hogy Seherezádénak drukkol, ezt korábban, műsorvezetőnként nem jelentette be. A szőke kislány elmondta, hogy arra mindenképp jó kaland volt a VV, hogy ki tudjon lépni egy olyan kapcsolatból, amit nehezen bontott volna fel. Lilu szerint a pasizással nem lesz gond. Olivér egy plázában ordibál, úgy hörög, mintha egy Slayer-koncerten lenne. A tévézők végre hallhatták Sehere nyerítő rötyögését is, ami nagyon helyes, vicces, de cseppet sem nőies. Béci zakóban, ingben feszít (erre Alekosz be is szólna neki), ő Csaba tárborát erősíti, szintén ünneplő sokaság közepén ácsorog mikrofonnal. A Köki Terminálon nem egy szokványos vasárnap este ez, mert eztán egy újabb kupac üvöltöző embert mutatnak, Anikó vezeti Sehere rajongói csapatát. Nagyobb lenne az izgalom, ha valaki nem birtokolná a voksok közel kétharmadát: 29-11-60 az állás. Gombi ott ujjong a plázában, bezzeg a VV4-ben tizedannyi aktivitást nem mutatott, csak könnyes szemmel heverészett. Szandika változatlanul narancssárga, a szolárium csöveivel vagy a krémmel lehet valami gond. Csaba meg van hatódva, mert ismeretlenek drukkolnak neki. Úgy véli, Attila bennfentes, csókos, ezért nem lepődik meg az ilyesmin. Egy x-faktoros és egy csillag születikes után megint x-faktoros jön, az idősebb Vastag énekel egy négytagú grupp előtt. Seherezádé kiesett 11 százalékkal, de a lányok közül így is ő jutott legtovább. Szerényen és kedvesen búcsúzott, jól viselte, hogy öt hónapig küzdött, majd a legvégén elbukott.
Attila Csabát vagány rock'n'roll-arcnak tartotta a beszavazó show-ja után, de csalódott benne, mert semmit nem csinált benn. Jó darabig nem is volt köztük semmiféle kapcsolat, csak méla utálkozás. A gitáros legény szerint nem lehet a jó és a rossz harcára leegyszerűsíteni a két karaktert, szerinte inkább a jin és jang esete forog fenn. Attila úgy látja, Kelet és Nyugat küzdelme - de nem derül ki, ki melyik. Kinga dermesztő grimaszokkal reagál Attila szavaira. Csaba sokadik kisfilmje következik: valóban nem volt nagyon pörgős, botrányos karakter, de mégis sokkal többet tett a műsorhoz, mint a VV1 nyertese. (2002-ben Szabolcsról egy épkézláb anyagot nem lehetett összevágni, ott minden alkalommal, minden párbaján és a fináléban is azt a ritka - egyetlen? - pillanatot mutatták a szerkesztők, amikor elengedte magát, spontán volt, van annak tűnt: egy seprűvel léggitározott a Valami Amerika refrénjére.)  Van idő ezt leírni, mert újabb reklámblokk van a tévében.
Attila sír egy sort, a könnyes szemű férfiak (és nők) az operatőrök kedvencei, mutatja is a kép hosszan, közelről. Még mindig a stúdióban vannak, hamarosan visszamennek a villába, ott derül ki, ki nyeri a végét. Nagy bőgéseket mutat épp az RTL, szépen összevágva. Én ennyi voltam, minden, ami elindult, egyszer véget is ér. Most még nagyon meg kéne engem tolni pár sms-sel!" - mondta búcsúzás gyanánt Attila. "Ha én el tudtam hinni, hogy csodák léteznek, akkor más is el tudja majd. Elindultam szerencsét próbálni bő öt hónapja, itt vagyok" - magyarázta Csaba. Némi derültséget váltott ki, hogy a mostanában egyre érzelgősebb jégember bejelentette, hogy tönkrement elegáns nadrágjának cipzárja, problémás a slicce. A volt lakótársaknak kellett színt vallania, ketten tébolyultan ordibálva kampányoltak volt haverjuk mellett: Fecó a szolidabb gitárost, Cristofel a riválisát támogatta. "Nyugtatózzuk le!" - szólt Sebestyén Balázs, miután a kubai az ülésén állva kiabált.
Megszakadt a műsor zenei ritmusa, mert előbb volt egy x-faktoros, utána jött egy Csillag születik-szereplő a dalával, őt pedig megint x-faktoros követte. Mikor mindenki a csillag születikes Tabánit várta volna, az addigi logika alapján, Kocsis Tibor bukkant fel (felvételről), márpedig ő is x-faktoros. Új rendszert kell találni. A két játékos már a villában, egy percig lehet még szavazni.
Vége a valóságshow-nak, a voksok 68 százalékával Attila nyerte az ötödik szériát. Eszter vidáman Veronika hátára ugrott, Cristofel ordibált... mi mást tehetett volna? Csaba rokonszenvesen, udvarias szavakkal búcsúzott. Attila könnyezve áll a villában, megköszönte az RTL-nek, hogy hazaviheti Báthory Erzsébetet, a kicsiny akváriumban úszkáló az aranyhalat. Ne haragudjanak, ha rossz fiú voltam" - mondja a stúdióban Attila, aki 12 millió forintot kap egy év alatt. A fődíj része egy 50 négyzetméteres lakás, egy floridai és bahamai nyaralás, egy autó, és persze az aranyhal. Balázs megköszöni a 300 kollégának, hogy a műsoron dolgozott - aki pedig még mindig akar Való Világ-ot nézni (mert nem volt elég a 163 nap), az a Cool tévén elkaphatja éjfél után a három finalistát.
ValóVilág 5 Attila megnyerte a játékot.