Távirányítóra fel! Itt az új Való Világ 5

Való Világ 4 párbaj
Magyar Citrom blogjáról.
Augusztusban újra lesz Való Világ (VV), immár az ötödik széria, vagy évad, vagy tudom is én. Kolosi Péter nagyon boldog, mert eddig 38 ezren jelentkeztek a valóságshow-ba, ami rekord az RTL történetében, hiszen soha ennyien nem akartak még bekerülni egyetlen adásba sem.
Soha nem néztem és nem is hiszem, hogy valaha is nézni fogom a VV-ot. Távol áll tőlem, és azt sem gondolom, hogy vicces lenne, ahogy egy-két ismerősöm mondta. Bizonyára tanulságos a dolog, ha „úgy” nézzük, meg nyilván ebben az esetben szórakoztató is, de én úgy vagyok vele, hogy találok jobb elfoglaltságot is. Úgy vagyok vele, hogy amíg nem kötelező nézni, addig nem is zavar.
Hiszen miért is zavarna? Van távirányító, aminek az egyik legnagyobb előnye, hogy ki tudom kerülni vele azokat a műsorokat, amelyeket nem akarok látni. Viszont azt is elfogadom, hogy sokan nézik és azt is megértem, hogy az RTL miért adja ezt a műsort. Mert sikeres és mert rengeteg pénzt hoz. Tudom, hogy sokan fel vannak háborodva rajta (nem akarok álszent lenni, néha én is), hogy „azok” az emberek, akik bekerülnek, mennyi pénzt is nyernek ezzel, meg hogy a csapból is ők folynak, pedig ők aztán tényleg nem érdemlik meg ezt, hiszen azon kívül, hogy isznak és csúnya dolgokat mondanak és tesznek, semmit nem tettek le az asztalra. Mondjuk a magam részéről én ezt sok emberről el tudnám mondani, olyanokról is, akiket előszeretettel hívunk értelmiségieknek, meg vezető személyeknek, de ez most lényegtelen.
Az is igaz, hogy a VV nem sugároz értéket, de soha senki nem is állította, hogy ilyet akarna tenni. Szórakoztatni akar a maga egyszerű módján. Akinek ez nem tetszik, az ne nézze. Ilyen egyszerű a dolog. Ugyanis a felháborodás jogos lenne akkor, hogy ha ezt a műsort egy közszolgálati csatorna adná, az adófizetők pénzéből. De erről szó sincs. A VV-ot egy kereskedelmi csatorna adja, aminek a nevében is benne van, hogy miféle. Igen, kereskedelmi, ami azt jelenti, hogy olyan műsort ad, amiből sok-sok pénzt kereshet, mert hogy ebből él. Nem a mi pénzünkből (hiszen az sms-szavazás olyan dolog, hogy nem kötelező küldeni), hanem a reklámokból és egyéb gazdasági, kereskedelmi tevékenységből. Márpedig ha nem használja fel a nagy népi kasszát, akkor elvárhatja, hogy senki ne szóljon bele a műsorpolitikájába. A kultúra és az érték közvetítésére ott van a közszolgálati televízió (nem is egy), persze az is megérne egy misét, hogy ott mennyire van jelen ez a dolog. Mert ha már hőbörögni akarunk a televízión és valakin számon akarjuk kérni a nép művelését és nevelését, akkor azt ott kell megtenni és nem egy olyan csatornánál, aminek nem ez a feladata. (Tényleg, hány új tévéfilmet, gyerekműsort készítettek a közszolgálati csatornák mostanában? Olyat, ami értéket közvetít?) Ha egy kereskedelmi csatorna mégis a nép művelésére vállalkozik, akkor azt fogjuk fel pozitívumként. Egyébként meg ott van a távirányító, el lehet kapcsolni. Sőt, ki is lehet kapcsolni és le lehet venni egy jó könyvet a polcról, vagy el lehet menni a könyvtárba és ki lehet kölcsönözni. Ha már kultúra és értékek.