Miben rejlik a VV5 sikere?

A szociológus szerint, a társadalmi normák és a kíváncsiság késztetnek bennünket arra, hogy estéről-estére kukkoljuk a valóságshow szereplőit.
A kukkolás utáni vágy már az őskorban jelen volt. A kíváncsiság, hogy mi történik másokkal a négy fal között, napjainkra is jellemző. A szociológusok véleménye szerint a társadalmi normák nagyban megváltoztak az utóbbi évtizedekben. Az irigység és az önzés került előtérbe, és a "dögöljön meg a szomszéd tehene" mottó a jellemző. Számos tényező játszik közre abban, hogy emberek hónapokon át minden este nézzék a valóságshow-k szereplőit, szeressék, vagy gyűlöljék egyes résztvevőit. Szomorú tény vagy nem, de majd két millióan figyelik a luxusbörtönök lakót, ítélkeznek felettük, és szavaznak. Ezzel úgy érzik, végre befolyásolhatják mások sorsát, ha már a magukét nem tudják. Ez némi hatalomat ad számukra, ami persze nem valódi.
A második világháború után számos kísérletet végeztek, ahol különböző embertípusokat zártak be, és figyelték, hogyan tudnak beilleszkedni, milyen emberi kapcsolatok alakulnak ki, és meddig fajulhat némely konfliktus. Persze ez a helyzet most már. Itt van tétje is a dolognak. A csaknem 60 milliós főnyeremény!
A szakemberek véleménye szerint, ha számba vesszük a mostani játékosok jellemét, tudományos alapon akár a nyertes kiléte is levezethető, de ez persze nagy merészség lenne. Hiszen tudható, hogy a valóságshow-k szereplői generált helyzetekbe kerülnek, amelyekből nem mindig egyértelműen az kerül ki győztesen, akit a "gép kidobott". És ebben éppen ez az izgalmas.